Op onze school is er een prima luizenbeleid. Na iedere vakantie worden alle leerlingen gecontroleerd.

Hieronder vindt u de brief die wij meesturen als er luizen gevonden worden:

Er zijn in groep .. luizen/neten geconstateerd. Zodra er in een groep luizen zijn gevonden, laten we dat ook weten aan de andere groepen. Er zijn rondom een groep natuurlijk veel lijnen met leerlingen uit andere groepen. Wij vragen u dan ook de komende twee weken het haar van uw zoon/dochter extra te controleren op luizen/neten. Hoe u dat doet leest u hieronder. Over 2 weken wordt de groep waar ze geconstateerd zijn nogmaals nagekeken.

De luis is een klein diertje dat graag op het mensenhoofd zit. Het klemt zich met zijn pootjes stevig vast aan het haar, heel dicht op de hoofdhuid waar het behaaglijk warm is. De luis voedt zich met bloed en is daarom een echte parasiet. De eitjes van de luis worden neten genoemd.
Een luis kan ongeveer 3 mm lang worden en is grijs van kleur. Volwassen luizen leven een maand en leggen 6 tot 8 eitjes per dag. De neten worden vastgeplakt aan de haren, liefst op de warmste plekjes van het hoofd: achter de oren, in de nek en in de pony. De neten zijn witgrijs en ongeveer 1 mm groot. Ze zijn daarom moeilijk te onderscheiden van roos of huidschilfers. Neten zitten echter stevig aan het haar vastgeplakt en zijn moeilijk los te krijgen. Ze komen na ongeveer een week uit. Als een neet uitgekomen is of dood is, ziet hij er wat grijzer uit. Na 7 tot 9 dagen gaan de jonge luisjes zelf ook weer eitjes leggen. Tijdens het zwemmen of haar wassen blijven luizen en neten rustig zitten waar ze zitten, dicht op de hoofdhuid.
Als u controleert op hoofdluis, kijk dan goed tussen de haren. Vooral in de haren achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn zo groot als een sesamzaadje en bewegen.

Hoe krijg je luis?
De luis is een overloper. Hij springt niet, hij vliegt niet, maar hij wandelt van het ene hoofd naar het andere. Soms wandelt hij via een kam, een kledingstuk of een hoofdkussen naar een ander hoofd. Luizen zijn afhankelijk van bloed, maar kunnen bij kamertemperatuur nog twee dagen overleven op bijvoorbeeld een kledingstuk of op een (auto)stoel. Aan uitgevallen haren kunnen neten zitten waar nog na 6 dagen luisjes uit kunnen komen. Wij adviseren u ook broertjes/zusjes en alle familieleden te controleren.

Heeft u luizen en/of neten gevonden?
De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als u twee weken elke dag kamt, kunt u alle hoofdluizen verwijderen.

Hoe kunt u kammen?
● Maak het haar nat en verdeel eventueel crèmespoeling door het haar. Het kammen gaat makkelijker als u crèmespoeling gebruikt. Kam met een gewone kam of borstel eerst de klitten uit het haar.
● Houd het hoofd voorover, boven een wasbak of een wit stuk papier. Kam het haar met een fijntandige kam (zoals een luizenkam) van achter naar voren, begin telkens dicht bij de hoofdhuid. De hoofdluizen zitten namelijk op de hoofdhuid. Zorg dat u elke haarpluk doorkamt.
● Veeg de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier of papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.
● Neten kunt u verwijderen met de nagels. Eventueel kunt u de neten deppen met een doekje waar azijn op zit. Dan laten de neten makkelijker los.
● Spoel de crèmespoeling uit het haar.
● Maak de kam na gebruik goed schoon met water en zeep.

U kunt deze behandeling eventueel combineren met een antihoofdluismiddel. Ook dan is het belangrijk dat u twee weken lang elke dag het haar doorkamt. U kunt het beste een antihoofdluismiddel gebruiken waar dimeticon in zit.
Hoofdluizen worden steeds vaker ongevoelig voor antihoofdluismiddelen met malathion of permitrine.

Mocht u meer informatie willen, op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond kunt u lezen wat u allemaal moet doen als uw kind luizen heeft. Klik hier voor de website van GGD Rotterdam-Rijnmond.